(N)AH hersenletsel

Hersenletsel kan aangeboren zijn of niet aangeboren. (N)AH is een term die vaak gebruikt wordt. Dit is de afkorting voor (niet) aangeboren hersenletsel.

Oorzaken van (niet aangeboren) hersenletsel zijn bijvoorbeeld: een beroerte, een hersentumor, een ongeluk waardoor bijvoorbeeld een hersenkneuzing ontstaat, ziektes zoals MS (multiple sclerose), hersenvliesontsteking, zuurstoftekort in de hersenen als gevolg van een hartstilstand, bijna verdrinking of tijdens de geboorte.
Beroerte
Een van de meest voorkomende oorzaken van niet aangeboren hersenletsel is de beroerte. Dit is een ongeluk in de bloedvaten van de hersenen. Dit kan of een herseninfarct of een hersenbloeding zijn. Bij een herseninfarct is er sprake van een verstopping in een bloedvat in de hersenen. Bij een hersenbloeding is er sprake van een geknapt of lekken bloedvat.

Als gevolg van hersenletsel kunnen problemen in het kennen, denken, weten en het waarnemen. Het zijn functies die gestuurd worden door de hersenen, zoals aandacht, plannen en organiseren, geheugen maar bijvoorbeeld ook het herkennen van dingen.

De therapeut kijkt samen met u waar de problemen liggen en maakt samen met u een behandelplan. Samen wordt gekeken of de behandeling het beste in de praktijk of aan huis kan plaatsvinden.

Multiple sclerose
Bij multiple sclerose worden de zenuwen, ook die in de hersenen, aangetast. Hierbij wordt de buitenste isolerende laag afgebouwd waardoor de signalen niet goed door worden gegeven. Als gevolg hiervan kunnen problemen met het lopen, maar ook met het gebruik van de armen en handen optreden. Verdere gevolgen kunnen zich voordoen in het kennen, denken, weten en het waarnemen. Het zijn functies die gestuurd worden door de hersenen, zoals aandacht, plannen en organiseren, geheugen maar bijvoorbeeld ook het herkennen van dingen.

De therapeut kijkt samen met u waar de problemen liggen en maakt samen met u een behandelplan. Samen wordt gekeken of de behandeling het beste in de praktijk of aan huis kan plaatsvinden.

Dwarslaesie
Dit kan u overkomen bij een ongeluk, maar ook aandoeningen die in uw ruggenmerg kunnen een dwarslaesie veroorzaken. Vaak moet u er mee leren leven en uw bewegen aanpassen. Na uw verblijf in een revalidatiecentrum nemen wij de begeleiding over.

Hersenschudding/hersenkneuzing
Bij een hersenschudding of-kneuzing is het letsel ontstaan door een oorzaak van buitenaf. Dit kan bijvoorbeeld door een val of auto-ongeluk zijn gebeurd.

Vaak zijn de klachten breed van aard zoals concentratie- en aandachtsproblemen, planningsproblemen en moeite met informatieverwerking.

De therapeut kijkt samen met u waar de problemen liggen en maakt samen met u een behandelplan. Samen wordt gekeken of de behandeling het beste in de praktijk of aan huis kan plaatsvinden.

Na hartinfarct
Bij een hartinfarct kan het voorkomen dat er zuurstofgebrek in de hersenen ontstaat, hierdoor kan er in de hersenen schade ontstaan. Hier spreken we dan tevens over hersenletsel. Als gevolg van hersenletsel kunnen problemen in het kennen, denken, weten en het waarnemen zijn. Het zijn functies die gestuurd worden door de hersenen, zoals aandacht, plannen en organiseren, geheugen maar bijvoorbeeld ook het herkennen van dingen.

De therapeut kijkt samen met u waar de problemen liggen en maakt samen met u een behandelplan. Samen wordt gekeken of de behandeling het beste in de praktijk of aan huis kan plaatsvinden.

Ontsteking hersenen(vlies)
Ontsteking van de hersenen en/of hersenvliezen kan op verschillende plekken in de hersenen optreden. Afhankelijk van de plek waar de ontsteking is kunnen er verschillende klachten en problemen optreden. Ook hier is er vaak sprake van een hersenletsel. Als gevolg van hersenletsel kunnen problemen in het kennen, denken, weten en het waarnemen. Het zijn functies die gestuurd worden door de hersenen, zoals aandacht, plannen en organiseren, geheugen maar bijvoorbeeld ook het herkennen van dingen. De therapeut kijkt samen met u waar de problemen liggen en maakt samen met u een behandelplan. Samen wordt gekeken of de behandeling het beste in de praktijk of aan huis kan plaatsvinden.

Hersentumor
Een of meerdere hersentumoren kunnen op verschillende plekken in de hersenen voorkomen. Zo kan het ook gaan om een primaire tumor, deze ontstaat in de hersenen zelf. Of om een secundaire tumor, deze ontstaat ergens anders in het lichaam en veroorzaakt uitzaaiingen bijvoorbeeld in de hersenen. Door de tumor kan hersenletsel ontstaan. Als gevolg van hersenletsel kunnen problemen in het kennen, denken, weten en het waarnemen. Het zijn functies die gestuurd worden door de hersenen, zoals aandacht, plannen en organiseren, geheugen maar bijvoorbeeld ook het herkennen van dingen. De therapeut kijkt samen met u waar de problemen liggen en maakt samen met u een behandelplan. Samen wordt gekeken of de behandeling het beste in de praktijk of aan huis kan plaatsvinden.

Open rug/spina bifida
Spina Bifida wordt ook wel een open ruggetje genoemd. Dit ontstaat tijdens de zwangerschap waarbij het ruggenmerg niet goed sluit. Er zijn verschillende vormen van Spina Bifida. Hoe ernstig de beperkingen zullen zijn hangt af van de vorm. De meest voorkomende aandoeningen bij Spina Bifida zijn: een waterhoofd, een klompvoet en een scoliose. De therapeut kijkt samen met u waar de problemen liggen en maakt samen met u een behandelplan. Samen wordt gekeken of de behandeling het beste in de praktijk of aan huis kan plaatsvinden.

Spasticiteit/CP
Een cerebrale parese is een houding en/of bewegingsstoornis als gevolg van een hersenbeschadiging tijdens de zwangerschap of de bevalling. Spasticiteit, onwillekeurig bewegen, coördinatie problemen, spierspanning problemen en een ontwikkelingsachterstand komen vaak voor bij mensen met CP. De therapeut kijkt samen met u waar de problemen liggen en maakt samen met u een behandelplan. Samen wordt gekeken of de behandeling het beste in de praktijk of aan huis kan plaatsvinden.