Het effect van spanning en stress

rugklachten
De meest voorkomende rugklachten
10 december 2017
effecten van overgewicht
Het effect van overgewicht
15 april 2018
Bekijk alles

Het effect van spanning en stress

spanning en stress

Iedereen heeft er wel eens last van; spanning en stress. Op het werk, thuis of zelfs tijdens simpele klusjes als boodschappen doen. Het lijkt vaak onschuldig, maar het effect van spanning en stress kan een enorme impact op je gezondheid hebben.

Stress en lichamelijke klachten

Bij langdurige of intense stress treden vaak, zonder dat deze link direct wordt gelegd, de volgende lichamelijke problemen op:

  • Nek- en rugproblemen

In tijden van stress span je vaak ongemerkt je schouder-, nek- en rugspieren aan. Wanneer je geen ontspanningsmomenten voor jezelf kunt inlassen, zullen deze spieren gaan verzuren en pijn gaan doen.

  • Hoofdpijn

Spanningshoofdpijn is onaangenaam en voelt als een doffe, maar constante pijn als een soort band om je hoofd. Meestal wordt dit veroorzaakt doordat de spieren rondom je hoofd en van je gezicht continu gespannen zijn.

  • Hartkloppingen

Wanneer je hoofd, en dus ook je lichaam, stress ervaart, gaat je hart sneller kloppen. Je hart moet harder werken om voldoende bloed naar je spieren te sturen. Als dit langer aanhoudt, raakt je hart soms overbelast en kun je hartkloppingen ervaren. Dit lijdt in sommige gevallen ook weer tot paniekaanvallen en angst, omdat men denkt dat een hartaanval op de loer ligt.

  • Maag- en darmklachten

In stress situaties ligt je spijsvertering op een lager niveau, omdat al je bloed en energie naar je spieren wordt gestuurd. Hierdoor kun je maagpijn en misselijkheid ervaren en ook een ontregelde stoelgang. Vaak schiet gezond eten er ook bij in tijdens de stress, wat natuurlijk niet bevorderlijk is.

  • Slapeloosheid

De hormonen die je aanmaakt tijdens stress, ‘het stresshormoon’, zorgen ervoor dat je maar moeilijk in slaap kan komen ‘s nachts. Doordat je slaaptekort hebt raak je sneller geprikkeld, geïrriteerd en op den duur uitgeput. Dit maakt het vaak alleen maar erger en je belandt daardoor in een neerwaarts spiraal.

Wil je weten of je last hebt van stress? Doe dan deze stresstest. Voor ernstige klachten is altijd raadzaam om een huisarts of andere specialist te bezoeken.

Spanning en stress? Doe er wat aan!

Zo goed als dat je jezelf kan wijsmaken dat je lichaam in een constante alerte staat van stress moet verkeren, zo goed heb je ook invloed op je licham om te ontspannen. Dit lijkt niet altijd even gemakkelijk, maar is vaak met een beetje hulp erg effectief tegen bijkomende klachten. Je fysiotherapeut kan je helpen met oefeningen en tips om je lichaam weer te laten ontspannen.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *