De meest voorkomende rugklachten

goede werkhouding
Goede werkhouding is het halve werk
10 oktober 2017
spanning en stress
Het effect van spanning en stress
12 februari 2018
Bekijk alles

De meest voorkomende rugklachten

rugklachten

Rugklachten, je zal het maar hebben!

Bij mij begonnen de rugklachten eigenlijk zo’n anderhalf jaar nadat ik een nieuw matras had aangeschaft. In eerste instantie was het een zeurende pijn, maar al snel verergerde dat tot op een punt waarop ik van de huisarts alleen nog maar mocht staan of liggen. Ik was enige tijd volledig uit de running en kon niet naar mijn werk voor een periode van vier weken.

Slecht matras?

Na wat bezoekjes aan de fysiotherapeut en een paar strips met sterke pijnstillers verder, begon het weer een beetje bij te trekken. Op advies van mijn fysiotherapeut had ik eens kritisch naar mijn matras gekeken. En, wat bleek? Deze was inmiddels al zo ver doorgezakt, dat ik hoogstwaarschijnlijk daardoor binnen afzienbare tijd deze rugklachten had ontwikkeld.

Matrassen-doorzak-meetinspecteur

Omdat er twee jaar garantie op zou zitten, trok ik aan de bel bij de verkoper van mijn matras. Deze stuurde een speciale ‘matrassen-doorzak-meetinspecteur’ langs met een bijzonder meetinstrument, waar ik nooit eerder in mijn leven van had gehoord; ‘de matras-doorzak-meter’. Blijkbaar speciaal ontworpen, omdat hier dus vaker klachten over zijn. Het matras, zo bleek uit deze meting, scheen de toelaatbare doorzak waarde te overschrijden. De matrassen inspecteur keurde mijn matras af en zowaar kreeg ik het aankoopbedrag alsnog terug.

Veel voorkomende rugklachten

Slechts in een heel klein deel van de gevallen zijn rugklachten direct te herleiden tot een specifieke medische oorzaak als een hernia of een aandoening of ontsteking aan de wervelkolom. Bij meer dan 90% van de patiënten gaat het om ‘aspecifieke rugklachten’ en is er niet direct een medische oorzaak aan te wijzen. Deze aspecifieke rugklachten kunnen bijvoorbeeld ontstaan door een verkeerde houding, een slecht matras of tijdens het tillen. Ook stress of bijvoorbeeld een verschil in beenlengte kunnen nare rugklachten veroorzaken, meestal in de onderrug.

Blijf er niet mee lopen!

Rugklachten gaan soms vanzelf weer over, maar wordt het ondragelijk of keert de pijn telkens terug? Dan is het goed om samen met een specialist de oorzaak te achterhalen en hier iets structureels aan te doen. De fysiotherapeut kan in veel gevallen verlichting bieden en de pijn wat verminderen. Hier kun je je direct goed laten adviseren over geschikte en minder geschikte bewegingen in tijden van pijn. Ook zijn er dingen die je zelf kan doen wanneer je rugpijn ervaart. Scheelt tijd en moeite en wie weet helpt het!

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *